Liman Kaydı Gerekmeyen Tekneler, Türkiye Cumhuriyeti için geçerli 2024 yılı yasalarına dayanıyor. Peki bu tekneler hangi marka ve hangi ölçüleri kapsıyor? Hep birlikte bunları inceleyeceğiz.
Liman Kaydı Gerekmeyen Tekneler
"Liman Kaydı Gerekmeyen Tekneler, bir zamanlar oldukça yaygındı. Ancak zaman içinde azaldı, çünkü yasalar belli değişikliklere evrildi". Uzun bir zaman önce Özel teknelerimizin kaydı gerekmiyordu. Bu durumda tekne sahiplerini biraz daha rahat takılabiliyordu. Ancak zaman içinde, yerel yönetimler ve liman başkanlıkları bir takım kayıtlar tutmaya başladılar. Konu, 80’li yıllardan sonra Belediye veya Limanda kaydı bulunan özel teknelerin MTV kapsamına alınmasıyla canlandı. (5 Metrenin altında ki bazı tekne modelleri için Liman Kaydı Gerekmez!)
MTV, 2009 yılında yani yürürlüğe girdikten yaklaşık 28 yıl sonra, özel teknelerden kaldırıldı. Ancak yerine cezalarla, harçlarla bezenmiş, Bağlama Kütüğü diye bir uygulama geldi. Bu uygulamanın dayanağı olan 491 sayılı KHK, 655 sayılı KHK ile 2011 yılında yürürlükten kaldırıldı, artık Bağlama Kütüğünün vize ve cezalarının da tarihe karışması gerekiyordu.
Şimdi yeni bir Bağlama Kütüğü Yönetmeliği üzerinde çalışmaların başladığını söyleyebiliriz. Adf.org'tan aldığımız ilk bilgilere göre eskisinin aynısı, belki de daha kötüsünün uygulamaya konulması söz konusu ne yazık ki.
Liman Kaydı Olmayan Tekne Cezası
Liman Kaydı Olmayan Tekne Cezası, 2024 yılında artış gösterdi! Buna göre ADB belgesi olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere 10.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. (3) ADB belgesi ile ticari faaliyette bulunan kişilere 50.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca, kişinin amatör denizci belgesi iki yıl süreyle askıya alınır.
Peki sizler, Liman Kaydı Gerekmeyen Tekneler ve Liman Kaydı Olmayan Tekne Cezası hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın.
Tekne Liman Kaydı İçin Gerekli Belgeler - Liman Kaydı İçin Gerekli Evraklar
Tekne Liman Kaydı İçin Gerekli Belgeler - Liman Kaydı İçin Gerekli Evraklar aşağıdadır: "Bağlama Kütüğü Ruhsatı" yeni yönetmelik ile kaldırlan "Özel Tekne Belgesi" yerine geçen belgedir. Yeni yönetmeliğe göre:
Bağlama kütüğü ruhsatı çıkarmak zorundadırlar. Bağlama kütüğü ruhsatı 5 yıllık verilir ve her yıl vizelenmesi gerekir. Yıllık vize harçları ise aşağıdaki gibidir:
Vizeleri yenilenmeyen teknelerin sertifikaları ve belgeleri düzenlenmez ve liman dahilinde de olsa seferine izin verilmez. Vize yenileme işlemini zamanında yapmayanlar için yatıracakları harç miktarının iki katı para cezası kesilir. Bağlama kütüğü ruhsatı her zaman teknede bulundurulmalıdır. Denetimlerde teknede bulunmadığı takdirde seferden men edilir ve en yakın limana bağlanır.
Daha önce bağlaöma kütüğü ruhsatnamesi çıkarılmamış ise Tekne Liman Kaydı İçin Gerekli Belgeler - Evraklar;
- Dilekçe
- Nüfus Cüzdanı
- Tonaliato, Özel Tekne Belgesi ve Satış Faturası belgelerinden biri.
- Vize Harcı
- Acentelik Ücreti
Liman Kaydı Sorgulama
Liman Kaydı Sorgulama işlemlerini, Turkiye.gov.tr adresinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu zayede tüm işlemleri de oradan sağlayabilirsiniz. Yorumlarda soru ve düşüncelerinizi yazmayı unutmayın.
Post a Comment
Comment Rules:
-Comments that contain advertisements and promotions are prohibited.
-Comments that contain insults and insults are prohibited.
-Only comments related to the subject are answered.